Sukujuhlat 2022

Väinölä 2022

Turkian 16. sukujuhlat pidettiin lauantaina 6.8.2022 Taipalsaaren kirkonkylässä seurantalo Väinölässä. Paikalla oli noin 65 eri-ikäistä sukuun kuuluvaa henkilöä. Tilaisuudessa pidettiin sukuseuran kokous, jossa ei kuitenkaan onnistuttu nimittämään uutta puheenjohtajaa. Lopulta päädyttiin jatkamaan väliaikaisen hallituksen voimin seuran välitapaamiseen asti, jolloin toivottavasti saadaan uusi puheenjohtaja seuralle.

Virallisen osuuden jälkeen oli ruokailu ja muuta ohjelmaa. Vanha tuttumme filosofian tohtori, historian tutkija Marko Tikka esitelmöi Taipalsaaren historiasta ja kevensti ohjelmaa haitarinsoitolla. Lisäksi oli arpajaiset, joihin oli saatu ruhtinaallisesti palkintoja.

Turkiat Lamposaaren Tilitorilla

Turkian suku kokoontui kesätapaamiseen lauantaina 17.8.2019 Lamposaaren työväentalolle. Tilaisuuudessa oli ruokailu ja tarinoita seudulta. Muukonniemeen ja Lamposaareen liittyy paljon Turkian sukuhistoriaa ja tarinoita. Onhan viereisellä Turkianlahdella sukua asustellut ainakin 1600-luvulta lähtien. Sekä saaren että mantereen puolen sahoilla on ollut satamäärin väkeä töissä ja kouluissa on alkuopetusta annettu. Lamposaaren saha omisti parhaimmillaan jopa kolme maatilaakin työväkensä tarpeisiin. Lapset soudettiin salmen yli kesäisin ja muulloin kuljettiin jäätä pitkin Muukonniemen kouluun. Tehtaiden palkkapäivinä järjestettiin Lamposaaressa TILITORI, jolloin talolliset ja kauppiaat toivat tuotteitaan myytäväksi.

Sukujuhlat ja sukukokous 2.7.2017

Sukujuhlat onnistuivat hienosti Lappeenrannan Marjolassa. Paikalla oli reilut 100 sukuun kuuluvaa henkilöä vauvoista vaareihin. Paikalle oli tullut myös Vehkalahden Turkioita ja muitakin suvun ystäviä. Sää suosi aurinkoisena.

Erinäisen ohjelman ja kisojen ohessa paneuduttiin Turkian suvun tarinoihin. Marketta Turkia kertoi Rauni Turkian muistoja Vanhan Turkian mäeltä sota-aikoina, jolloin siellä Dallapé-orkesteri ja lehmät viihdyttivät sotilaita. Marja-Riitta Suikki kertoi juhlapäivässä mukana olleen yli 100-vuotiaan Maria Koposen o.s. Turkia elämän tarinan. Antti Turkia kertoi mukavan tarinan vanhoilta kouluajoilta ja Markku Turkia kertoili Alma Koskimiehen o.s. Turkia tarinoita ja runoja.

Sukujuhlat 2012

Vuoden 2012 sukujuhlat pidettiin Lappeenrannan Harjulassa Marja-Riitta ja Risto Suikin kotona. Vanhan navetan vintille viritetty juhlapaikka, pihapiiri ja upeasti entisöity talo loivat mainiot puitteet onnistuneille sukujuhlille ja sukukokoukselle. Sää oli jälleen kerran suosiollinen kokoontumiselle. Juhlille osallistui yli sata sukulaista ja mukana oli monia lapsiperheitä päivää viettämässä.

Kiinnostusta ja mukavia muistoja toivat vanhat sukujuhlafilmit, jotka nykyteknologialla kunnostettuina toivat muistoja yllättävän monen sukujuhlan takaa. Aika kuluu, ihmiset muuttuvat, mutta sukujuhlat säilyvät.

Juhlakokouksessa kuutiin filosofian tohtori, historian tutkija Marko Tikan mainio esitys mestaripelimanni Jaakko Sunin elämäntaipaleelta Joutsenon-Nuijamaan seuduilta. Perinteisen sukujuhlanäytelmän esittivät Tapani Kaapro ja Antti Turkia menneitä sukujuhlia henkilökohtaisesti muistelevalla vuoropuhelullaan. Esityksessä sai kuulla monia mukavia muistoja ja sattumuksia sukujuhlien alkuajoista lähtien.